Category Archives: Drone privacy

Drone privacy in het nieuws

drone-privacySteeds vaker komen de drones in het nieuws. Nu drones steeds vaker ingezet worden door zowel overheid en particulieren, worden er steeds meer vragen gesteld over privacy en gebruik van drones. We laten je de meest interessante nieuwsberichten zien over drone privacy.

‘Inzet drones door politie schending van privacy’

De inzet van drones door onder andere de politie is een schending van de privacy en moet aan banden worden gelegd. Dat zegt Gerard Schouw van D66 op BNR. In dit artikel van Harmen Simon Teunis wordt aangegeven dat Politie niet duidelijk aangeeft wanneer en hoevaak men drones inzet. “Het heeft er alle schijn van dat dit stiekem gebeurt” Lees het hele artikel op bnr.nl

“Pas op, een drone! Acht vragen over onbemande vliegtuigjes”

RTL nieuws waarschuwt op 18 maart 2013 met dit bericht over het fenomeen drone dat in Nederland is komen opzetten. In 8 vragen over drones wordt je volledig op de hoogte gebracht van drones.

“Drones vliegen vaker uit; zorgen om privacy”

Op dezelfde dag publiceert RTL nieuws een artikel over de zorg om privacy en drones. In dit artikel over drones wordt onder andere aangegeven dat de drone vaak wordt ingezet door politie en het niet duidelijk is waarom. Stichting Privacy first noemt het zelfd illegaal.

“Drone verbod Amsterdam op Koninginnedag”

Op 13-04-2013 geeft AD.nl aan dat de Telegraaf het volgende heeft onderzocht: “Het gebruik van een vliegende camera boven de Dam in Amsterdam is op 30 april streng verboden. Fotografen die een zogehete drone de lucht in sturen, riskeren een celstraf van 6 maanden, een geldboete van 7800 euro en inbeslagneming van de apparatuur” Lees het volledige artikel op ad.nl

 

Meer informatie over drones lees je op onze meestgestelde vragen pagina.

Drone Privacy wat zijn de regels?

AR-Drone-20Drone privacy wat is er nu eigenlijk geregeld? De regelgeving omtrent het gebruik van drones is redelijk onduidelijk. Onlangs heeft de overheid aangegeven dat het tijdens koningsdag niet is toegestaan om gebruik te maken van drones in Amsterdam.  Voor een gedeelte is dit een overbodig verbod. Het is in principe namelijk niet toegestaan om zonder luchtvaartfotografie vergunning te vliegen met een drone. Dit is een Koninklijk besluit uit 1959! Luchtfotografie is alleen toegestaan zonder vergunning indien dit gebeurt vanuit een militair vliegtuig, of een vliegtuig dat ingezet wordt door het leger. Ook is het toegestaan vanuit geplande vluchten. Denk hierbij aan lijnvluchten vanaf Schiphol. Alleen met een luchtvaartfotografie vergunning is het wel mogelijk. En deze is kosteloos aan te vragen bij het ministerie van Defensie. Overigens zul je hier met de AR drone niet zo heel veel problemen mee krijgen. Het gaat meer om de grotere versies die professioneel ingezet worden.

Ook zijn er regels voor het gebruik van de drone zelf. Deze zijn voor een deel vastgelegd in de regelgeving modelvliegen. Op dit moment wordt deze regelgeving aangepast zodat ook het gebruik van de drones met camera zijn uitgewerkt. Met name de drone privacy wordt strakker vastgelegd.

Meer informatie over regelgeving en toestaan van drones vind je op onze pagina met meestgestelde vragen over drones.