Drone veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen wij vragen over drones. Het leek het ons daarom een goed idee om een overzicht te maken van de meest gestelde vragen. Heb je zelf ook een vraag? Laat deze dan achter als reactie en wij zullen de vraag beantwoorden. De veelgestelde vragen zijn opgedeeld in vragen over drone in het algemeen, de AR drone en de mini drones.

Drone algemeen

Wat is een drone precies?

Een Drone is een vliegtuig of helicopter zonder een menselijke piloot aan boord. Hierbij wordt het vliegtuig of helicopter bestuurd via een computer in het vliegtuig of via een afstandsbediening vanaf de grond. Er zijn vele varianten van drones, maar de eerste drones waren in principe altijd vanaf de grond bestuurd.

Wat is een UAV?

UAV staat voor Unmanned aerial vehicle. Vrij vertaalt in het Nederlands is dit een “onbemand lucht voertuig”

Door wie worden drones gebruikt en wat kun je er mee?

Oorspronkelijk zijn ze ontwikkeld voor militaire doeleinden. Met name saaie, repeterende en gevaarlijke missies werden door vliegtuigen zonder bemanning gebruikt. Vaak werden en worden de vliegtuigen ingezet voor spionage doeleinden en het gericht aanvallen van vijandelijke doeleinden. Tegenwoordig worden de drones ook gebruikt voor “civiele” doeleinden. Denk hierbij aan politie, brandweer en ander beveiligingswerk. Zo gebruikt bijvoorbeeld Prorail ze om spoor te inspecteren en de politie om wietkwekerijen op te sporen. 

Wat is het verschil tussen de militaire drones en de consumenten drones

De echte vliegtuig drones die door het leger worden gebruikt zijn niet als consumenten versie beschikbaar. Echter de helicopterversie van de drone zijn wel beschikbaar gekomen. Afhankelijk van het doel, is een AR drone een prima alternatief voor de militaire versie. Denk hierbij aan video opnames maken in stedelijk gebied. Echter kun je als consument tegenwoordig ook zonder problemen de militaire varianten aanschaffen. Zo heeft Droneflyer een Octocopter ontwikkeld die maar liefst 9 kilo aan apparatuur kan vervoeren. Voor deze apparatuur is vliegles een must en ook is de vraag of deze Octocopter ook overal mag vliegen.

Mag je in Nederland legaal vliegen met een drone?

 Het gebruik van UAV in Nederland is een relatief nieuw fenomeen. Zeker sinds de komst van de ardrone en beelden uit het nieuws over de toepassing van deze mini helicopters. Wetten en regelgeving zijn vastgelegd in de regeling modelvliegen . Dit is een regeling uit 2005 en was voornamelijk gericht op modelvliegtuigen. Enkele regels over het toestaan van modelvliegtuigen:

  • Een luchtvaartuig van geringe afmeting, waarvan de totale startmassa niet meer dan 25 kilogram bedraagt
  • De vlucht wordt slechts uitgevoerd onder omstandigheden en op locaties waarbij er vanaf de grond tijdens de gehele vlucht goed zicht is op het modelvliegtuig en het luchtruim daaromheen
  • kunstvluchten mogen worden uitgevoerd
  • Vluchten zijn toegestaan tot een hoogte van maximaal 450 meter mits er aan bepaalde regels wordt voldaan
  • Gecontroleerde vluchten zijn niet toegestaan

Omdat de huidige wetgeving nog niet volledig is ingericht op het nieuwe type modelvliegtuig, is het over het algemeen geen probleem om als particulier gebruik te maken van de onbemande helicopters. Echter zijn er twee zaken die het lastig maken om te bepalen of het legaal is in Nederland:

  • Luchtfotografie
  • Beroepsmatig gebruik van een UAV

Luchtfotografie 
 
Voor luchtfotografie geldt dat er een luchtvaartopname vergunning nodig is indien je niet voldoet aan de volgende eisen:

Vliegtuigen voor militaire doeleinden en voor burgerluchtvaart waarvan de vlucht is gepland, dus alle commerciele vluchten vanaf bijvoorbeeld Schiphol. Dit betekend dus dat het gebruik van je AR drone niet is toegestaan zonder luchtfotografie vergunning. Dat dit zal wijzigen is wel te verwachten, aangezien het Koninklijke Besluit uit 1959 stamt. Wil je dit wel juridisch gedekt hebben, dan kun je een luchtopname vergunning aanvragen via het ministerie van Defensie. Dit is zeker een aanrader cq must indien je commercieel of in de buurt van een vliegveld aan de slag wilt gaan.

Beroepsmatig gebruik van de UAV

Indien je beroepsmatig gebruik wilt maken onbemande luchtvaartuigen dien je te voldoen aan de luchtvaartregels onbemande luchtvaartuigen. Uitgangspunten hierin zijn:

  • een licht onbemand luchtvaartuig, niet zijnde een modelluchtvaartuig, zijnde een luchtvaartuig waarvan de totale startmassa niet meer dan 150 kilogram bedraagt en de maximale snelheid lager is dan 129,64 km/u (70 knopen).
  • Het onderscheid tussen modelvliegtuigen en UAS (drones) is hoofdzakelijk het gebruik: modelvliegsport, hobby of recreatief (= niet tegen vergoeding en zonder baat) versus beroepsmatig.

Meer informatie vindt je op de site van Operational helpdesk Air Traffic Control the Netherlands

 

Meestgestelde vragen over de Ar drone

Hoe hoog en hoe snel kan de Ar drone vliegen?

Afhankelijk van de omgeving is de maximale hoogte 114 meter en kan de ardrone zich verplaatsen met maximaal 18 km/u. Uiteraard zijn er allerlei modificaties mogelijk om de ardrone sneller en hoger te laten vliegen.

Hoe lang kun je met de Ar drone vliegen?

Gemiddeld kun je ruim 10 minuten vliegen met een Ardrone met het standaard batterijpakket. Afhankelijk of je bijvoorbeeld ook de camera opname aan hebt staan, neemt de vliegduur toe. Er zijn ook high capacity batterijen beschikbaar met een capaciteit van 1500 mah die de vliegduur aanzienlijk laten toenemen.

Mijn Ar drone is kapot, wat kan ik doen?

De Ardrone is stevig gebouwd, echter kan een flinke crash er voor zorgen dat je RC heli niet meer goed werkt. Gelukkig heeft Parrot hier aan gedacht en heeft je quadcopter zo ontworpen dat je zelf de meeste reparaties kunt uitvoeren. Het uitgebreide artikel over het zelf repareren van je Ar drone inclusief handige instructievideo’s vindt je op de onderdelenpagina van Ar-drone-kopen.nl

Welke versies van de AR drone zijn er?

Op dit moment zijn er twee versies, de AR drone 1.0 en de AR drone 2.0. Kenmerken voor de eerste versie zijn de ARM 468 mhz processor, de Wi-Fi b/g module  en de 640 x 480 vga camera. De laatste versie van de drone heeft een 800mhz processor, Wi-Fi N voor een groter en stabieler bereik en een 720p HD camera. Ook heeft de 2.0 meer vliegsensoren en is stabieler met landen.

Meestgestelde vragen over mini-drones

Wat is het verschil tussen een ar-drone en een mini-drone?

Allereerst is natuurlijk het formaat het grote verschil tussen mini-drones en een ar-drone. Eén van de kleinste mini-drones zijn slechts 4,5 cm lang. Het formaat van de ar-drone is 40 cm. Dit maakt de Ar-drone in de meest gevallen meer geschikt om ook buiten te vliegen met de ar drone.

Kun je met een mini-drone ook buiten vliegen?

Ja, je kunt ook met een mini-drone buiten vliegen. Wel zul je bij een stevige wind rekening moeten houden dat de mini drone lastiger te besturen is. De nieuwste Hexacopter (een mini drone met 6 wieken) is bijvoorbeeld geschikt voor buiten vliegen. 

 Zijn er ook goedkope mini drones te koop?

Jazeker, vanaf €39.95 ben je al in bezit van een goedkope mini drone. De Hubsan Q4 is eenvoudig te bedienen. Deze mini drone heeft grootse prestaties. Met slechts 4,5 cm diameter en een gewicht van 11 gram, is dit de ideale drone voor binnen. 

Mijn mini drone is defect, kan ik deze nog zelf maken?

Toprc.nl heeft een grote keuze aan onderdelen voor mini drones. Door te zoeken op merk helicopter, is het eenvoudig om de juiste reserve onderdelen te bestellen. 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/haas22/domains/ar-drone-kopen.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *